پارچه‌های مخمل یکی از پارچه‌های کهن بوده که در طول تاریخ، هیچ‌وقت طرفداران خود را از دست نداده است. همچنین همواره شکوه و عظمت خاص خود را حفظ کرده و به پرده‌ای سلطنتی معروف است. پرده مخمل انواع مختلفی دارد که مهم‌ترین آن‌ها شامل مخمل کالیفرنیا، مخمل کبریتی، مخمل ساده و مخمل ابروبادی می‌شود. از پارچه مخمل که دارای درخشندگی و زیبایی است در دنیای مد و لباس بسیار استفاده می‌شود. به‌علاوه مزایای بسیار زیاد آن مانند نرمی و لطافت، زیبایی و زیبا نشان دادن طرح‌ها و رنگ‌ها باعث شده است که از این نوع پارچه در محصولات دکوراسیونی خانه و همچنین پرده‌های خانه نیز استفاده شود.

پرده مخمل چیست

پرده مخمل به پرده‌ای گفته می‌شود که با متریال مخمل ساخته شده باشد. مخمل نوعی پارچه ترکیبی و با حالت کرکی است که از ابریشم، کتان، پشم و یا پنبه بافته می‌شود. در گذشته پارچه مخمل تنها از جنس ابریشم یا پنبه درست می‌شد و همخوانی زیادی با طبیعت داشت. درحالی‌که امروزه این پارچه از مواد مختلفی مانند پلی‌استر، نایلون یا ابریشم مصنوعی ساخته می‌شود. در نتیجه، کیفیت این پرده‌ها کاهش یافته است و پارچه مخمل تمام ابریشم یا تمام پنبه بسیار گران‌قیمت و کم‌یاب شده است. پارچه مخمل به علت دشواری در تولید و ساخت آن، جزو پارچه‌های خاص و لوکس به حساب می‌آید و صفت مخملی که به این نوع پارچه گفته می‌شود اشاره مستقیم به لطافت و نرمی این پارچه دارد.

 

انواع پرده مخمل

خانواده پرده‌های مخمل نیز از اعضای مختلفی تشکیل شده است که هر کدام از آن‌ها تفاوت‌های ظاهری اندکی با یکدیگر داشته و کیفیت‌های متفاوتی دارند. در ادامه، انواع پرده مخمل را نام برده و هر کدام را معرفی می‌کنیم.

  • مخمل ساده: پرده مخمل ساده بیشتر از پرده خالص ساخته شده است و در نتیجه کشش کمتری داشته و براقیت پرده‌های مخمل دیگر را ندارد. اما از آن‌سو کیفیت و طول‌عمر بالایی دارد.
  • پرده مخمل کالیفرنیا: یکی از انواع مخمل تمام پنبه‌ بسیار زیبا است و جذابیت بصری این پرده باعث شده تا طرفداران زیادی پیدا کند. البته که سنگینی و براق نبودن، از معایب پرده مخمل کالیفرنیا محسوب می‌شود.
  • مخمل کوبیده: پرده مخمل کوبیده ظاهری براق و تراکم بالایی داشته و به‌نظر کوبیده شده می‌آید. از مزایای مخمل کوبیده، قیمت پایین‌تر این پرده است.
  • مخمل پان: پرده مخمل پان تحت فشار زیاد قرار می‌گیرد تا پرزهای موجود بر روی پرده در یک حالت مشخص قرار بگیرند. مخمل پان را می‌توان زیرمجموعه مخمل کوبیده در نظر گرفت.
  • مخمل کراش: پرده مخمل کراش نیز تحت فشار قرار گرفته است اما پرزهای آن به جهت‌های مختلفی در می‌آیند بافت ویژه‌ و طرح‌های خاص پرده کراش باعث می‌شود تا این پرده نیز جذابیت بصری بالایی داشته باشد.
  • مخمل لیون: مخمل لیون از لاکچری‌ترین، مجلل‌ترین و لوکس‌ترین پرده‌های مخمل موجود در ایران است.
  • پرده مخمل پتینه
  • پرده مخمل برجسته: پرده مخمل برجسته دارای طرح‌های خاصی بر روی خودش است که طراحان با استامپ حرارتی بر روی آن نقش می‌اندازند. در این پرده، پرزهایی که مربوط به بخش‌های طرح‌دار است، به‌سمت پرده فرو می‌رود و باقی بخش‌ها حالت برجسته به خود می‌گیرد.
  • پرده مخمل کشی: این پرده بر خلاف پرده ساده که از جنس پنبه بود، از متریال‌های صنعتی و به‌ویژه «اسپندکس» ساخته شده و خاصیت کشسانی پیدا کرده است. به‌این صورت که در برابر کشیده شدن مقاومت بالایی دارد.
  • پرده مخمل نخی: پرده‌های مخملی که از نخ درست شده‌اند، بسیاری از مزایای پرده‌های مخمل دیگر را ندارند. این پرده‌ها به‌هیچ‌عنوان انعطاف‌پذیر نیستند، وزن بالایی داشته و براقیتی ندارند. اما از پرده‌های مخملی ابریشمی یا پنبه‌ای قیمت کمتری دارند.
  • مخمل ریون و نایلون: این مدل از پرده مخمل کاملاً به‌صورت صنعتی ساخته شده می‌شود و برای طبیعت خطرناک است. اما زیبایی زیادی داشته و قیمت کمتری نیز دارد.
  • پرده مخمل ابروبادی یا ویلور: این مدل از پرده ایتالیایی دارای ترکیبی از جنس‌های پنبه و پلی‌استر است و درخشندگی خیره‌کننده‌ای دارد. همچنین خاصیت کشسانی آن بیش از پرده ساده است. به‌طوری که نور را در زوایای مختلف می‌شکاند. همچنین وزن آن در میانگین پرده‌های مخملی است و استحکام قابل توجهی دارد. از انواع پرده‌های ابروبادی می‌توان به پره پنه اشاره کرد که پرده‌ ابروبادی است که تحت فشار زیاد قرار می‌گیرد.
  • پرده مخمل کبریتی: پرده مخمل کبریتی دارای طرح‌های موازی و برجسته‌ای است که تأثیر دکوراتیو خاصی را بر محیط می‌گذارد.

پرده مخمل بخاطر زیبایی و حالت کرک‌دار خود همانند یک فرش به نظر می‌رسد، که در ترکیب با نور سایه‌‌روشن‌های زیبایی را خلق می‌کند که می‌تواند فضای بسیار زیبایی را در اتاق به وجود آورد. پرده مخمل را می‌توانیم بخاطر تنوع در طرح و رنگ بندی به سادگی با فضای مورد نظرمان هماهنگ کنیم.

مزایای پرده مخمل

اما از مهم‌ترین مزایای پرده مخمل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • حفظ حریم خصوصی: پرده مخمل دارای ضخامت بالایی است و به‌خوبی می‌تواند دید داخل منزل را بگیرد. این مسئله برای منازلی که پنجره‌های بزرگ و مشرف و مناز دیگر دارد، اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.
  • کنترل نور: دومین مزیت ضخامت بالای پرده‌های مخمل، جلوگیری کامل از نور خورشید است. در نتیجه با کشیدن پرده، داخل اتاق به‌طور کامل تاریک می‌شود.
  • عایق در برابر سرما و گرما: پرده مخمل بخاطر جنس ضخیمی که دارد می‌تواند عایق بسیار خوبی در برابر سرمــــا و گرما باشد، در زمستان محیط را گرم و در تابستان محیط را خنک نگه می‌دارد و همچنین از تابش نور خورشید به داخل اتاق و آسیب‌های ناشی از آن جلوگیری می‌کند.
  • جنس نرم و لطیف: پرده مخمل بسیار نرم و لطیف است و یکی از مهم‌ترین مزایای آن این است که بعد از نصب بسیار خوش‌ حالت است و اصلا فرم خود را از دست نمی‌دهد.
  • امکان شست‌وشو: انواع پرده مخمل قابلیت شستشوی صددرصد را دارند و بسیار راحت تمیز می‌شوند.
  • امکان چاپ طرح: در بعضی از پرده‌های مخمل امکان چاپ طرح مورد دلخواه بر روی آن وجود دارد، که این موضوع باعث می‌شود بتوانیم با رنگ و طرح مورد دلخواه خود پرده مخمل را نسبت به محیط                            مورد نظرمان سفارش دهیم.
  • باشکوه و مجلل بودن: پرده یکی از کلیدی‌ترین عناصر دکوراسیون داخلی است و زیبایی آن تأثیر فراوانی بر ظاهر منزل دارد. پرده‌های مخمل با حالت نرم و ابریشمی خود و طرح‌ و رنگ لاکچری، حالتی سلطنتی به خانه شما می‌دهد.
  • کاربرد فراوان: از پرده مخمل می‌توان در محیط خانه، اداره، تالار و هتل استفاده کرد، زیرا پرده مخمل دارای عمر بالا و بسیار بادوام است.
  • عایق صدا: پرده مخمل ضد صدا است و ضخامت آن همانند یک عایق عمل می‌کند، که این موضوع می‌تواند در محیطی که پرده مخمل نصب باشد، حریم شخصی را افزایش دهد.
  • نگهداری ساده: جذب گرد‌وغبار در پرده‌های مخمل باعث می‌شود تا آلودگی به چشم دیگران نیاید. در بیشتر مواقع پرده مخمل هیچ نیازی به شست‌وشو ندارد و تنها با گردگیری اندکی می‌توانید به‌طور کامل آن را تمیز کنید.

معایب پرده مخمل

پرده مخمل نیز مانند تمام وسایل دیگر، مزایا و معایبی دارد که بر اساس آن‌ها و نیاز خود، پرده مورد نظر را انتخاب می‌کنیم. در ادامه، معایب پرده مخمل را نام می‌بریم.

  • شست‌وشوی پُردردسر: ضخامت و نفوذ آب در پرده مخمل باعث می‌شود تا این پرده در هنگام شست‌وشو بسیار سنگین شود و این سنگینی فرایند شستن پرده را سخت‌تر می‌کند. همچنین هنگام خشک کردن پرده، با توجه به آب زیادی که به داخل پرده نفوذ کرده، مدت‌زمان خشک شدن پرده طولانی‌تر است. همچنین اگر پرده خود را در ماشین لباس‌شویی می‌اندازید، باید مطمئن باشید که ماشین لباس‌شویی شما توانایی تحمل وزن زیاد پرده مخمل خیس را داشته باشد.
  • نصب سخت: همان‌طور که گفته شد، وزن پرده مخمل نسبت به پرده‌های دیگر بیشتر است و این مسئله باعث می‌شود تا فرایند نصب پرده مخمل دشوار بوده و با سختی همراه باشد. در نتیجه اگر قصد نصب کردن پرده مخمل را دارید، حتماً سعی کنید از میل‌پرده‌های مقاومی استفاده کنید که توانایی تحمل وزن پرده مخمل را داشته باشد.
  • قیمت بالا: همان‌طور که گفته شد، پرده‌های مخمل از ترکیب متریال‌های بسیار گران‌قیمت ساخته می‌شوند و حتی اگر پرده‌های مخمل با ابریشم مصنوعی یا مشتقات پلاستیک تهیه کنید، باز هم هزینه آن نسبت به میانگین پرده‌های دیگر بالاتر است. افزایش هزینه پرده‌های مخمل را در جنس‌های «تمام ابریشم» بسیار بیشتر می‌توانید احساس کنید و در تعداد بالا، قابل توجه می‌شود.
  • جمع شدن گرد و غبار : از عیب‌های استفاده از پرده مخمل می‌توان به این مورد اشاره کرد که پرده مخمل بسیار علاقه‌مند به این است که تمام غبار و ذرات بسیار ریز و میکروسکوپی موجود در هوا را به خود جذب کند. در نتیجه برای پاکیزه نگه داشتن پرده مخمل باید از جاروبرقی استفاده کرد. اما همان‌طور که مشاهده می‌کنید، مزایا استفاده از پرده مخمل بسیار بیشتر از معایب آن است.

نحوه نگهداری از پرده مخمل

اگر بر روی پرده مخمل آب یا مایع دیگری ریخته شد، هیچ وقت سعی نکنید که با فشار زیاد به‌وسیله پارچه‌ای دیگر یا  دستمال آن را پاک کنید، زیار این کار باعث صدمه زدن به پرده مخمل می‌شود. اگر بر روی پرده مخمل گرد و غبار و یا تار مو و هر چیز دیگری چسبیده باشد، می‌توان به وسیله جارو برقی آنها از بین برد. همچنین می‌توانیم از بخار شور با درجه بسیار پایین برای نظافت پرده استفاده کنیم. درکل باید سعی کنیم که ضربه محکم به پرده وارد نکنیم زیرا باعث از بین رفتن کرک‌ها و پرز‌های آن می‌شویم.

نحوه شستشوی پرده مخمل

به‌طور کلی اگر به‌صورت هفتگی پرده مخمل خود را گردگیری کنید، تا یک سال نیاز به شست‌وشوی آن نمی‌شود. اما بعد از یک سال نیاز پیدا می‌کنید تا آن را به‌طور کامل از میل پرده خارج کرده و بشورید. به‌ویژه این مسئله در استان‌های پر گرد‌وخاک مهم‌تر می‌شود. برای شستشوی پرده مخمل می‌توانیم به دو صورت عمل کنیم:

  • شستشوی دستی
  • شستشو با ماشین لباسشویی

 

در ادامه، هر کدام از این شیوه‌ها را به‌طور کامل توضیح می‌دهیم.

شست‌وشوی دستی

مهم‌ترین موردی که درباره شستشوی دستی پرده مخمل باید به آن توجه داشت، این است که برای شستن پرده مخمل نباید از فشار دست استفاده مرد. برای این موضوع ابتدا پرده مخمل را وارد ظرف آب سرد می‌کنیم و بعد گذشتن چند دقیقه آن را خارج می‌کنیم تا گرد و غبار پرده از بین رفته باشد. در ادامه، بعد از تعویض آب  سرد، پرده مخمل را مجدداً درون آب می‌خوابانیم و به آب سرد مواد شوینده لطیف و ملایم اضافه می‌کنیم و با کمترین فشار دست شروع به شستن آرام پرده می‌کنیم. بعد از شستن، پرده را با آب سرد آبکشی می‌کنیم.

همچنین توجه داشته باشید که برای خشک کردن پرده نباید آن را در مقابل گرما یا آفتاب قرار داد، بعد از آن‌که پرده را شستیم باید آن را بر  روی صندلی یا چهارپایه‌ای قرار بدهیم تا آب داخل پرده خارج شود و بعد از سبک شدن پرده، به صورت نم دارد دوباره پرده را آویزان کنیم تا هم فرم خود را حفظ کند و همانجا به آرامی خشک بشود.

شست‌وشو با ماشین لباسشویی

برای شستشن پرده مخملی با ماشین لباسشویی بهتر است که یک دور پرده را با آب سرد در درون ماشین  لباسشویی بشوریم تا گرد و خاک پرده از بین برود و سپس برای بار دوم با اضافه کردن مواد شوینده ملایم پرده  را با دور آرام بشوریم، اما برای خشک کردن پرده نیازی نیست که آن را در ماشین لباسشویی با دور بالا خشک  کنیم، زیرا این کار باعث آسیب زدن به پرده مخمل می‌شود. بعد از شستشوی پرده مخمل در ماشین لباسشویی می‌توانیم همانند شستشوی دستی، پرده را به صورت نم‌دار آویزان کرد تا فرم خود را حفظ و کند و همانجا به آرامی خشک بشود.

در نهایت، دو نکته بسیار مهم در فرایند شست‌وشوی پرده مخمل وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم.

  • نکته اول : بهترین روش برای شستشوی پرده مخملی به‌دلیل حساسیت در جنس این نوع پرده، سپردن آن به خشکشویی است.
  • نکته دوم : اگر خواستیم که پرده مخمل را خودمان بشوریم بهتر است به نکات زیر توجه کنیم و همچنین بعضی از پرده‌های مخمل دفترچه و یا اتیکت راهنمایی برای شستشوی خود دارند که باید قبل از شستشوی پرده حتما به آن توجه کرد.

نکات تکمیلی در مورد پرده مخمل

بعد از این‌که یادگرفتیم پرده مخمل چیست و چه‌کاربردهایی دارید، می‌توانیم خرید مناسب‌تری از پرده مخمل داشته باشیم. حال به جزئیاتی اشاره می‌کنیم که دانستن آن‌ها در استفاده از پرده مخمل می‌تواند کمک‌کننده باشد.

  • میزان حجم پارچه: سعی کنید تا پارچه‌ای که برای پرده مخمل تهیه می‌کنید، بیش از دو برابر عرض پنجره باشد.
  • ارتفاع پرده: قد پرده‌ای که تهیه می‌کنید از ارتفاع پنجره‌تان بیشتر باشد.
  • میله‌پرده: با توجه به وزن بالای پرده مخمل، سعی کنید تا میله‌های مقاوم‌تر و کلفت‌تری را انتخاب کنید. همچنین در هنگام خرید میله‌پرده از فروشنده راهنمایی بخواهید که میله مورد نظر می‌تواند وزن پرده مخمل را تحمل کند یا خیر.
  • هارمونی رنگ پرده: پرده شما حتما باید با یکی از عناصر مهم دکوراسیون مانند کاغذدیواری، پارکت، فرش یا مبلمان هو‌خوانی داشته باشد.

سخن آخر

پرده نقش بسیار مهمی در دکوراسیون منزل و مکان‌های اداری و غیره دارد. پرده نازک بخاطر عبور نور خورشید می‌تواند به مرور زمان باعث از بین رفتن و کم رنگ شدن وسایل خانه بشود. پس در هنگام خرید و نصب پرده باید به موضوعات اشاره شده بسیار دقت انداخت. پرده مخمل پرده با اصالتی است که می‌تواند انتخاب خوبی برای به وجود آورد یک محیط شیک و باوقار در منزل و یا محل کار باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *